A Szigetköz és a Mosoni-síkság turisztikai ajánlata

1. Múzeumok

Cselley-ház

9200 Mosonmagyaróvár, Fő u. 19. Tel.: (96)212-277

Nyitva: március 15-től november 1-jéig 10-18 óráig, november 1-jétől március 15-ig 10-14 óráig, hétfő szünnap.

A Cselley-ház a magyaróvári Fő utca 19-es számú épületében található, reneszánsz kőkeretes ablakai és erkélymaradványai messziről elárulják. A XVIII. századi dongaboltozatos pincéjében római kőtár, a homlokzat emeleti termeiben bútorkiállítás látható. A galérián a Gyurkovich Tibor orvosnak a város részére ajándékozott kis magyar képtárát tekinthetjük meg, amely felöleli a magyar festészetet 1830-tól 1960-ig.

Tűzoltómúzeum

9200 Mosonmagyaróvár, Alkotmány u. 16. Tel.: (96)215-633

Nyitva: 10-16 óráig

Az országban egyedülálló tűzoltómúzeumot a Mosonmagyaróvári Tűzoltóság megalakulásának 115. évfordulóján, 1991-ben avatták fel. A múzeumot a város tűzoltói rendezték be, s ők adják a tárlathoz a vezetést is.

Mosonmagyaróvári Vár

9200 Mosonmagyaróvár, Vár u. 2.

Tel.: (96)215-911

Nyitva: hétköznap 12-16 óráig. "Az egyetem története", "Szigetköz növény- és állatvilága" és "Az eke és a szántás története" kiállítást tárja a látogató elé a várban működő Agrártudományi Egyetem.


Joanovits István festőművész állandó kiállítása

Szent István Hotel

9200 Mosonmagyaróvár, Istvánpuszta

Tel.: (96)213-011 Nyitva: bármikor megtekinthető.

Joanovits István az autodidakta művészek közé tartozik, szinte teljesen önállóan, lépésről lépésre sajátította el a festőmesterség alapvető ismereteit. Művészete alapvetően természetelvű, melyre a színgazdagság, a dinamizmus és az egyszerű kompozíció jellemző. Érzelmileg erősen kötődik az egyszerű, dolgos, hétköznapi emberekhez, a mindennapi tárgyakhoz és a Kisalföld tájaihoz. Művei az élet szeretetéről vallanak. Festészete nyugdíjba vonulása után teljesedett ki. Munkásságának legkiérleltebb alkotásait tartalmazza a kiállítás.


2. Természeti értékek

Ásványráró

A Szigetköz legidősebb honos feketenyár fája, mely genetikai értékén túl jelentős esztétikai értéket is képvisel a mellette található kálváriával együtt.

Dunakiliti-Dunaremete

Csaknem összefüggő erdőtömb a Duna hullámterében Dunakilititől Dunaremetéig. Itt főleg nemesnyárasokat, füzeseket találhat a szigetről szigetre vándorló turista. Jelentős nagyságú galériaerdők kísérik a Mosoni-Duna kanyargását, melyekben főleg keménylombos fafajok (kőris, tölgy, szil), fenyvesek, hazai és nemesnyárasok találhatók. Túrára ajánlott erdőrészek: Sziget-erdő, Halászierdő, Malom-erdő, Legelő-erdő, Derék-erdő. Ezeknek az erdőknek a szépségét nagyban növeli, hogy bennük tömegesen nyí1nak közismert tavaszi virágaink: hóvirág, gyöngyvirág, ibolya, az ugyancsak dekoratív, ám sajátos illatú medvehagyma és rajtuk kívül boglárkák, tyúktaréjok, árvácskák több faja.

Az erdőket gyalogosan és kerékpárral javasolt bejárni, személyautóval az erdőgazdálkodás üzemi tevékenységének akadályozása miatt nem ajánlott. A tiltótáblákat figyelembe kell venni vagyonvédelmi és biztonsági okok miatt. Néhány erdőrészlet fokozottan védett természetvédelmi terület, ezeket tábla jelzi.

Győr-Bácsa

Megközelíthető: Győrből az 1301. számú közúton.

A Mosoni-Duna menti ártéri terület, jellegzetes szigetközi táj, öreg füzesekkel. Helyi védettségű térség. A bácsai legelő - eszterge - helytörténeti értéke, hogy valaha itt Árpád-kori település volt (Szent Vid-domb).

Hédervár - www.hedervar.hu

Természeti értéke a kastélypark. Hédervári feketefenyőfa - középkori fenyőfa, védettség táblával jelölve. Kont-fa, Árpád-fa: idős kocsányostölgy a Boldogasszony-kápolna előtti kertben.

Lickópuszta

Megközelíthető: az M1-es gyorsforgalmi útról az 1404-es bekötő közúton.

Védett ártéri terület, tipikus szigetközi táj, vízparti legelő.

Lipót - www.lipot.hu

Tündérrózsás morotvató. Nagyon szép a helyi védettségű vadgesztenyefasor a Lipót-Darnózseli úton (1404-es közút).

Vének

Megközelíthető : Győrből gépkocsival az 1301-es közúton, illetve a Mosoni-Duna töltésén.

"Aranykert": a 12 darab tölgyfát a falu lakossága ültette a millennium illetve Erzsébet királyné emlékére. Gyalogtúrázási lehetőség a Mosoni- és az Öreg-Duna torkolatának vidékére, a hullámtéri erdőkbe.