Termál gyógyfürdő - Mosonmagyaróvár

Mosonmagyaróvár az ország északnyugati hármas határánál, a Szigetköz vadregényes tájának főkapuja.

Az itt található elismert gyógyvizű fürdő - besorolása szerint - Európa öt legjobb hatásfokú gyógyvízzel rendelkező fürdői közé sorolható. A fürdőben jelenleg hét medence várja a vendégeket: egy fedett úszómedence, egy nyitott úszómedence, három élmény-,egy gyógy- illetve gyermekmedence. A két ülőmedence egyike 37-38°C gyógyvizes a másik 30-32°C kevert gyógyvizes, alapterületük 340 m2 illetve 255 m2. Az úszómedencék vízhőfoka 26-27°C illetve 28-30 °C- os, alapterületük 1125 m2 és 680 m2.

Az uszoda és gyógyfürdő sokféle vízhőfokú medencéivel, minden korosztály körében kedvelt. A szinte állandó északnyugati vagy délnyugati szél friss tiszta levegőt biztosít a zöldövezetben, természetes folyóvizek közelében fekvő fürdőnek, ami magas szinten biztosítja a gyógyulni, pihenni, sportolni vágyók igényeit.

A fürdő népszerűségére mi sem jellemzőbb, minthogy annak látogatói felerészben külföldről érkeznek. Az alapvetően gyógyászati célokat is szolgáló termálvizünk elismert gyógyvíz, amely - besorolása szerint - Európa öt, legjobb hatásfokú gyógyvize közé tartozik. Az erre épülő gyógykezelések is széleskörűek: szakorvosi rendelők, medencefürdő, szénsavas fürdő, galvánfürdő, víz alatti vízsugár-masszázs, gyógymasszázs, iszappakolás, elektroterápia, gyógytorna.


SZAKORVOSI VÉLEMÉNY A MOSONMAGYARÓVÁRI TERMÁLVÍZRŐL

Az Országos Közegészségügyi Intézet minősítése szerint a hévízkút vize sok oldott sót tartalmazó alkáli-hidrogénkarbonátos és –kloridos hévíz, amely a tetemes jodidion-tartalmánál fogva a jódos ásványvizek csoportjába sorolható. Az Egészségügyi Minisztérium által 1967 – ben már elismert gyógyvízként van nyilvántartva. A víz fluorid- és kovasav-tartalma is számottevő. A gyógyvíz vegyi összetétele folytán fürdő- és ivókúra, illetve – porlasztott alakjában – belégzéses gyógykezelés céljára egyaránt jól alkalmazható a következő betegségcsoportok esetén:

1. Mozgásszervi betegségek fürdőkezelésére:

· degeneratív jellegű csont- és ízületi bántalmak esetén

· idült, gyulladásos jellegű ízületi és izombetegségeknél, (reumásbetegségeknél)

· baleseti eredetű mozgásszervi bántalmak utókezelésére

· a nőgyógyászatban krónikus gyulladásos betegségek gyógyítására

A mozgásszervi betegségek fürdőkezelésének megkezdése előtt ki kell kérni a kezelőorvos tanácsát!

2. Idült légzőszervi bántalmak esetén – belégzéses formában:

· idült hörghurut kezelésére (pl. dohányzók hörghurutja)

· tüdőtágulás (emphysema) bizonyos eseteiben

· idült orr-garatüregi, orr-melléküregi megbetegedéseknél (porlasztás vagy gőzölés formájában), rendszeres orvosi felügyelet mellett

3. Gyomor- és bélbetegségek ivókúrája:

· idült emésztési zavarok (gyomorsavhiány, gyomorsavtúltengés, idült bélbántalmak) esetén


TANÁCSOK, JAVASLATOK

Gyógyfürdőzésre a legalkalmasabb időpont a délelőtt, de nem közvetlenül a kiadós reggeli után. Teli gyomorral ne fürdőzzünk.

Azt, hogy milyen hőfokú vízben és mennyi tartson a fürdőzés, egyénként változhat: a beteg állapotától és alapbetegségétől függően a beutaló szakorvos állapítja meg a javasolt időtartamot, illetve a szükséges vízhőmérsékletet.

Általánosságban elmondható, hogy 38 °C-os vízben 10 percnél többet időzni nem ajánlott, az úszás pedig kifejezetten kerülendő.

34-35°C-os vízben már lehet úszni, de még ez a hőfok sem ideális komolyabb sporttevékenységhez.

Akinek alacsony a vérnyomása, legyen óvatos, mert a meleg vízben még alacsonyabbá válhat.

Lázas állapotban ne menjünk uszodába, ne vegyünk részt fürdőzésben.

Akik ischias után lábadoznak, feltétlenül kérjék ki szakorvos tanácsát a fürdőzéssel kapcsolatban, ugyanis a meleg víz hatására a már gyógyulófélben lévő ideggyulladást újra fellobbanthat.

A gyógyfürdőkúra 4-5. napján általában fellép az úgynevezett "fürdőreakció", bágyadtság, fejfájás, fáradékonyság, álmatlanság, ingerlékenység, rossz közérzet formájában. Néha a fennálló betegség kissé rosszabbodik, reumás vagy más ízületi fájdalom fokozódik, kisebb hőemelkedés lép fel. A kellemetlen tünetek azonban a legtöbb esetben pár óra leforgása alatt, esetleg néhány nap után megszűnnek.


GYÓGYÁSZAT

A gyógyvízre épülő széleskörű választék várja a vendégeket:

- medence fürdő

- szénsavas fürdő

- galván fürdő

- víz alatti vízsugár masszázs

- gyógy maszázs

- iszappakolás

- elektroterápia

- gyógytorna

Termáfürdő